Ağız Bakım

Hayvanlarımızın düzgün beslenebilmesi sindirim problemlerinin oluşmaması için ağız hijyeni ve diş bakımına özen göstermeliyiz. Ağızda koku, İltihaplanma, çürük, gingivit, ağız içinde kanamalar, diş taşları , diş eti çekilmesi ve buna bağlı olarak diş sallanmaları, ve kayıpları oluşmaması için koruyucu hekimliğin başında gelen önlem almak için dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Diş Çekimi:

İleri derecede çürük ve periodontal (diş eti) hasar nedeniyle karşı karşıya kalınabilecek bir durumdur. Hayvanınızın diş sorunları ve oluşturacağı ağrılar gözle görülebilir huzursuzluklara neden olacaktır.

Aşırı salivasyon (salyada artış), ağrıya bağlı kambur durma, yemek yeme isteğine rağmen gerçekleştiremez veya çiğnemeden yutma şekillenir. Yemek yiyemediği için zayıflama , çiğnemeden yutuğunda ise mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.

Ağız muayenesi yapıldıktan sonra sebep belirlenir.

Ancak konservatif tedavilerle(diş dokusunu korumaya, çürüğü engellemeye yönelik tedavi) çözüm sağlanamadığında radikal bir tedavi türü olan diş çekimi uygulanmaktadır.

Burada koruyucu hekimliğin önemi ortaya çıkmaktadır. Düzenli kontroller ve erken tanı–tedavi yöntemleriyle madde kayıpları telafi edilebilir ve diş çekimi önlenebilir. Konservatif tedaviyle kurtarılamayan, çarpma sonucu kırık oluşan , tedavisi mümkün olmayan, düşmesi gerektiği halde düşmemiş süt dişleri, kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan, apseli, ileri derecede dişeti iltihabı nedeniyle sallanan dişler ilk müdahale ile çekilen dişler arasındadır.

Diş çekimi yapılışı: Öncelikle hasta sahibinden anamnez (durumu ile ilgili ) bilgiler alınır. Ağız içi muayenesi gerçekleştirilir. Genel sağlık durumu kontrol edilip kan tahlilleri incelenmelidir. Ancak sağlık durumu uygunsa anesteziye alınır. Anestezik maddelerin içerisinde aneljezik etken maddelerinde bulunmasından dolayı huzurlu uyuyacak ve ağrı hissetmeyecektir.

Diş, elavatör adı verilen bir alet yardımıyla, diş etinden gevşetilir ve davye ile çekilir.

İltahap, kist vs gibi durumlar söz konusu ise öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır!!!

Diş Taşı Temizliği:

Diş taşı ve plağı beslenme bozuklukları basış bozuklukları ağız ve diş eti bakımının önemsenmediği durumlarda ortaya çıkar. Buda minik dostlarımızda ağız kokularına çürüklere hatta diş kayıplarına neden olabilir.

Diş plağı ve diş taşı ultrasonik küretaj ve el aletleri kullanılarak kaldırılır. Özel bir peridontal ölçekleyici, diş eti çizgisinin altından temizlemek için kullanılır. Ağzın içinde başka hiçbir problem tespit edilmediyse uçlu bir lastik, rotatif parlatma aracı ve yapıştırıcı ile dişler temizlenmeye devam edilir Ağız durulanır ve kurutulur. İşlem sonunda, genellikle bir florür köpük dişlerin üzerine yerleştirilir.

Periodontal Tedavi(Diş Eti Hastalıkları-Tedavisi)

Perio = cevresi odontos=dişler kelimelerin birleşimi ile oluşan periodontal kavramı diş ve çevresindeki dokuları tanımlarken ağız içi oral mukoza hastalıklarını da kapsamaktadır. Periodontal tedaviler diş ve onu ağızda tutan dokuları kapsayan bilinçli ve yeterli bakım sağlanamadığında diş üzerinde zamanla biriken bakterilerin ağız ortamında enfeksiyona neden olması sonucunda diş eti hastalıkları oluşur. Diş eti hastalıkları uzman veterinerler tarafından hassasiyetle takip edilmesi ve tedavi edilmesi gereken durumlar oluşturur. mekanik temizliğin yanı sıra ilaç tedavileriyle desteklenir. Bunun için veteriner hekimlerin hasta sahiplerine verdiği ağız bakımı ve hijyeni ile ilgili yapılacak uygulamaları dikkate almaları gerekir. Düzenli bakımları yapıldığında ve kontrolleri sağlandığında ağız dokuları ve dişlerin kaybedilme riski azalmaktadır. Ağız kokusu diş eti kanamaları ve iltihaplarının önüne geçilmesi sağlanmış olur.